Torna, sport, mikor is kezdje a gyerek, no meg miből?

Az FTC honlapján bukkantam erre a videóra, a torna, de inkább a sportolás megszerettetéséről szól, kedvcsináló a szertornáról, látványos elemekkel, “röpködő” gyerekekkel a háttérben. Érdemes megnézni, a mesteredzőnő remek előadó, s ha még nem terveztük, hogy sportolni járatjuk a gyereket, ettől biztosan kedvet kapunk. Persze nem feltétlenül tornára, bármilyen sportra, amely megtetszik neki. A videó az FTC honlapján itt érhető el:

Szertorna

Mielőtt bárki reklámra gyanakodna, le kell írnom, nem fizet nekem az FTC ezért, sőt még én fizetek nekik, mert pár hét múlva torna táborba viszem hozzájuk a gyerekem.:)

Tervezem, hogy ősztől ovis tánc csoportot indítok itt, ahol lakom, mese elemekkel, drámajátékkal és sok mozgással fűszerezve.

Tanítottam már idősebbeket is, s kevesen maradtak, lekoptak, nem éreztek rá az ízére. Ezért kezdem most ovisokkal. Ha kialakul a rendszeresség, kitartást tanulnak, s ebben a szülők is motiválják őket, később is szeretni fognak sportolni, s számos területen nagyobb előnnyel veszik majd az akadályokat, mint nem sportoló társaik.

Kitartásra nevelés. Szerintem ez nagyon fontos elem, amit négy-öt évesen ideális elkezdeni.

Az ovisok imádnak mozogni, kúszni-mászni, ugrálni, mégis a helyi ovis szerepléseken csomó unottan lötyögő gyereket látok csak.

Igen, már hallom is a kérdést: de mi van azokkal a gyerekekkel, akik ezt nem tehetik meg, nem tudnak fizetni a szülők egy fillért sem. Nos, én ebben a tanévben már ingyen tanítottam a nagyobbakat…

Szerinem az edzők között is van nem egy, aki rugalmas, és meg lehet vele beszélni a tandíj kérdést.  Pl. osztogathatja a gyerek az edző szórólapját, vagy kiragaszthatja a plakátot, vagy ha mesterember valamelyik szülő, egyeztethet az edzővel, hátha szüksége van valamilyen munkára, javításra, stb. Sok edző a bemelegítést az ügyesebb gyereknek adja ki feladatul, hogy vezesse végig, vagy ha van több kezdő csoportja, oda is magával viszi, hogy segítsen. Cserébe nem kell tandíjat fizetnie, sőt van aki fizet is külön a tanítványainak, a nagyobbaknak, akikre már egy egész edzés megtartását is rá lehet bízni.

És persze, hogy hű legyek önmagamhoz, az elemeket, csakrákat és minden egyebet is beépítem az óráimba: az összehúzódástól a kiterjedésig.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük