Magunkért, gyermekünkért

tukorTegnap belenéztem egy tánctermi tükörbe, s első benyomásom magamról, az a kamaszkori kép volt, amely sokkal szélesebbnek mutatott, mint amilyen valójában vagyok.:), aztán megnéztem magam alaposabban, s már egy elfogadhatóbb kép nézett vissza rám. Aztán előbújt a bohóc énem, s mikor egyik kislány azt mondta, változz békává, hirtelen békává változtam:), de voltam légy is:).  S mindezt a tükör hozta ki belőlem. Jólesett “idétlenkedni”.

Ha épp nem tetszünk magunknak a tükörben, fintorogjunk, grimaszoljunk, amennyire csak tudunk, addig, amíg el nem nevetjük magunkat. Akkor a rezgésszintünk is megemelkedik, s a következő képpel már elégedettebbek leszünk. Csinálhatjuk azt is, hogy minden reggel vállon veregetjük magunkat a tükör előtt, s bár roppant viccesnek fog tűnni az elején, egy idő után érezhetően változni fog valami körülöttünk.

Fontos, hogy megtanuljunk hinni magunkban, mert stabil önbizalommal, minden ajtó kitárul előttünk, s álmaink, céljaink valóra válnak. Ezt a gyakorlatot a gyereknek is megtaníthatjuk. Először mi dícsérjük meg minden reggel, legalább egy hónapon keresztül, s figyeljük meg, hogy telik a napja. Nem lett kevesebb a hiszti, a nyafogás? Aztán vegyük rá, hogy ő is dícsérje meg minden reggel magát, s erősítsük meg, hogy tényleg nagyon ügyes, okos, stb. Már hallom is a kérdést, ami sok emberben felmerül ilyenkor: de nem lesz beképzelt ettől?

Annyi elbizonytalanító tényezővel találkoznak a gyerekek is nap mint nap. A tévé, fekete mágusként, szinte már ránk erőlteti a legújabb vírust, s ha ez a mizéria elmúlik, majd kitalálnak valami mást, amivel éltetik a félelmet az emberek szívében. Általánosságban a legtöbb suli, ovi sem az önbizalomerősítésről híres, a tanároknak is megvan a maguk baja, s ezt nem mindig tudják a tantermen kívül hagyni, s ebből menthetetlenül részesül a gyerek is. S persze, mindent, mint a szivacs, szív magába, a láthatatlant is.

Rengeteg szállal kapcsolódunk egymáshoz, s ha az ő szálain önbizalom és szeretet sugárzik ki, a környezetében is pozitív változások indulnak el.

Lehet, hogy este már nincs időnk foglalkozni vele, fáradtak vagyunk, s csak egy esti mesére futja a napi foglalkozás. De ez a pár jó szó reggelenként nem kerül semmibe, néhány másodperc alatt lezajlik, s hatása hosszútávon felbecsülhetetlen.

Kép forrás: http://www.gothicfairydragonfigurines.co.uk/images/NEM4261.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük